Do góry

Zupy Przepis na:

Flaki.

Flaki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 295 Ocena: 1353

Dodano:

Odsłon: 4222

Dziś szału nie ma bo tylko flaczki ale że my je uwielbiamy więc je dziś przygotowałam trochę w innej wersji niż dotychczas. Uwielbiam we flakach dużo warzyw i zieleniny.

Składniki

  • 1 kg gotowych flaków,
  • 1 duża marchew,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam z Organic - Fabryka Smaku ),
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków,
  • 1 czubata łyżka majeranku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka kopru,
  • 1 kostka bulionu,
  • 2 małe kostki magii,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotowe flaczki gotowane, krojone zakupione w Biedronce (u nas nie ma flaka gotowego do zakupienia).

  2. Dokładnie wypłukać w kilku wodach aby woda nie była mętna a przezroczysta.

  3. Flaki dodać do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz marchew startą na tarce jarzynowej.

  4. Gotować i w międzyczasie wsypać włoszczyznę oraz dodać kostki.

  5. Gdy flaki są już dość miękkie wsypać przyprawę do flaków.

  6. Następnie majeranek i jeszcze gotować na wolnym ogniu.

  7. Pod koniec dać natkę pietruszki i zagotować.

  8. Po chwili dodać koper drobno pokrojony, mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z wodą, zalać flaki zagotować.

  9. Podawać kto z czym lubi my uwielbiamy z bułką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń