Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki (flaczki )- tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy . Nazwa pochodzi od głównego składnika oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Dopuszczalne jest także użycie żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia. Główną różnicą flaków Czeskich jest znaczna rola czerwonej mielonej papryki – co nadaje jej charakterystyczną czerwoną barwę, oraz kminku.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 75
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 75
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Włoszczyznę umyć , opłukać . Kości opłukać , zalać zimną wodą , ugotować wywar . Odlać 0,5 l wywaru, na pozostały wywar włożyć flaki , liść laurowy , ziele angielskie , sól , szczyptę kminu ,gotować do miękkości ,dodając pod koniec połowę włoszczyzny . Flaki gotować około 4 godziny .
Pozostałą włoszczyznę pokrajać w słomkę , włożyć na stopiony tłuszcz (3 dkg) , dodać 1/8 l wody i dusić pod przykryciem do miękkości .
Pozostały tłuszcz stopić , dodać mąkę i zrumienić na jasno złoty kolor , rozprowadzić zimnym wywarem zagotować .
Do miękkich flaków dodać jarzyny , sos z mąki , doprawić do smaku (według uznania ) pieprzem ,gałką muszkatołową , majerankiem , mielonym imbirem oraz słodką mieloną papryką .