Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszła pora na ekstremalne danie. Tak kiedyś myślałem, a nawet traktowałem z odrazą. Przez lata "odrzuciłem granice" siedzące u mnie w głowie. Właśnie to przeszkadzało mi w zrobieniu kroku naprzód. Odrzuciłem wszelkie stereotypy myślowe. Przeszedłem dalej. Nowe potrawy próbowałem bez uprzedniego pytania : "Co to jest?" Jadłem, później pytałem. Zachęcam do "zaryzykowania" i degustacji. Amatorzy tego dania będą w "siódmym niebie".
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5395
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5087
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5395
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5087
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1352
Składniki
Flaki kilkukrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Czynność tę wykonujemy dwukrotnie. Włoszczyznę obieramy. Połowę warzyw kroimy w drobną kostkę, które podsmażamy na połowie oleju. Drugą część warzyw gotujemy razem z kośćmi. Gotujemy około 60 minut. Wywar przecedzamy. Do wywaru przekładamy wcześniej obgotowane i odcedzone, flaki. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin. Pokrojoną w 2 cm kostkę, kapustę i podsmażoną włoszczyznę dodajemy do flaków. Wsypujemy majeranek. Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Wsypujemy mąkę, chwilę razem smażymy. Rozprowadzamy wywarem, łączymy z flakami. Zestawiamy z ognia. Zaprawiamy śmietaną, chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy). Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do zupy. Podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem.