Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na przepis, który pokazuje, że włoska kuchnia to nie tylko makaron i pizza, ale także takie pyszne, aromatyczne flaczki.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Flaki zalewamy wodą 1,5-2 litry, zagotowujemy. Gotujemy 20 minut, odcedzamy. Po odcedzeniu flaczki przekładamy z powrotem do garnka, wlewamy białe wino, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20 minut bez przykrycia, aby wino odparowało. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi selera naciowego kroimy na kawałki o szerokości 5 mm, natomiast ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę. Rozdrobnione warzywa, doprawione solą i pieprzem, podsmażamy na oliwie przez 5 minut na poziomie 7-8 (indukcja), niemal cały czas mieszając. Warzywa dodajemy do flaków, gdy wino już odparuje, mieszamy. Dolewamy litr wody i całość doprowadzamy do wrzenia.
Flaki gotujemy jeszcze około 1,5 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem (lekki uchył). Po około godzinie dodajemy pomidory oraz kostkę rosołową i doprawiamy flaczki do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony kroimy na drobne kawałki, wrzucamy na patelnię i smażymy, aż powstaną chipsy. Flaczki podajemy właśnie z takimi chipsami, posypane tartym parmezanem. Smacznego.