Do góry

Zupy Przepis na:

Flaki z zapalaną mąką.

Flaki z zapalaną mąką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 5071

Dodano:

Odsłon: 2714

Już się do tego przyzwyczaiłam że piszą mi iż flaki z gotowego flaka są o wiele smaczniejsze ja wiem ale u nas nigdzie nie można dostać flaka w całości. Dlatego też kupuję gotowe obgotowane flaki z Biedronki i się tego nie wstydzę, następne komentarze będą że mąki nie dodaje się do flaków ja dodaję bo tak gotował mój dziadek i są to moje smaki, dziadek jak przygotował posiłek to z miłą chęcią się go jadło tak samo moja mama z niczego zrobi coś, ja poszłam w ich ślady i też w kuchni potrafię wyczarować cuda.

Składniki

  • 2 opakowania flaków po 500 g każde,
  • 1 średnia marchew,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 2 opakowania przyprawy do flaków po 20 g każde,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Flaki z zapalaną mąką.

Przygotowanie

  1. Gotowe flaki wyjąć z opakowania i opłukać w co najmniej 5 ciepłych wodach do czasu aż woda będzie przezroczysta. Następnie do garnka wlać 1,5 litra wody dodać opłukane flaki, ziela angielskie, liście laurowe i startą na tarce jarzynowej marchew.

  2. Jak już flaki robią się miękkie doprawić szczyptą przyprawy z solą, dodać liście lubczyk - magii oraz natkę pietruszki i nadal gotować do wyparowania części wody. Jeśli ktoś nie lubi zieleniny można pominąć.

  3. Gdy flaki się gotują i robi się na nich skorupka jak na zdjęciu dodać majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu.

  4. Następnie dodać przyprawy do flaków a w między czasie gdy się gotują mąkę zapalić na suchej patelni następnie rozprowadzić ją z wywarem od flaków zalać flaki zagotować.

  5. Flaczki wyszły przepyszne tym razem jedliśmy z chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń