Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już się do tego przyzwyczaiłam że piszą mi iż flaki z gotowego flaka są o wiele smaczniejsze ja wiem ale u nas nigdzie nie można dostać flaka w całości. Dlatego też kupuję gotowe obgotowane flaki z Biedronki i się tego nie wstydzę, następne komentarze będą że mąki nie dodaje się do flaków ja dodaję bo tak gotował mój dziadek i są to moje smaki, dziadek jak przygotował posiłek to z miłą chęcią się go jadło tak samo moja mama z niczego zrobi coś, ja poszłam w ich ślady i też w kuchni potrafię wyczarować cuda.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Gotowe flaki wyjąć z opakowania i opłukać w co najmniej 5 ciepłych wodach do czasu aż woda będzie przezroczysta. Następnie do garnka wlać 1,5 litra wody dodać opłukane flaki, ziela angielskie, liście laurowe i startą na tarce jarzynowej marchew.
Jak już flaki robią się miękkie doprawić szczyptą przyprawy z solą, dodać liście lubczyk - magii oraz natkę pietruszki i nadal gotować do wyparowania części wody. Jeśli ktoś nie lubi zieleniny można pominąć.
Gdy flaki się gotują i robi się na nich skorupka jak na zdjęciu dodać majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu.
Następnie dodać przyprawy do flaków a w między czasie gdy się gotują mąkę zapalić na suchej patelni następnie rozprowadzić ją z wywarem od flaków zalać flaki zagotować.
Flaczki wyszły przepyszne tym razem jedliśmy z chlebem.