Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 5071
Dodano: 29.01.2020
Odsłon: 2714
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Gotowe flaki wyjąć z opakowania i opłukać w co najmniej 5 ciepłych wodach do czasu aż woda będzie przezroczysta. Następnie do garnka wlać 1,5 litra wody dodać opłukane flaki, ziela angielskie, liście laurowe i startą na tarce jarzynowej marchew.
Jak już flaki robią się miękkie doprawić szczyptą przyprawy z solą, dodać liście lubczyk - magii oraz natkę pietruszki i nadal gotować do wyparowania części wody. Jeśli ktoś nie lubi zieleniny można pominąć.
Gdy flaki się gotują i robi się na nich skorupka jak na zdjęciu dodać majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu.
Następnie dodać przyprawy do flaków a w między czasie gdy się gotują mąkę zapalić na suchej patelni następnie rozprowadzić ją z wywarem od flaków zalać flaki zagotować.
Flaczki wyszły przepyszne tym razem jedliśmy z chlebem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Docherro 29 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszności uwielbiam flaczki:) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz