Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fakes jest tradycyjną zupą w kuchni greckiej.W Grecji podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu.Ocet nie jest obowiązkowym dodatkiem,ale warto go dodać,sprawia,że soczewica jest lżejsza i dodaje lepszy wymiar smaku.Ja przypadkiem trafiłam na przepis na tę zupę,spróbowałam i bardzo nam posmakowała:)
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 113
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 565
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 97
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 113
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 565
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 97
Składniki
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i posiekać najdrobniej jak się uda.
Pomidory obrać ze skórki (zrobić nożem nacięcie na skórce,zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty -po tym czasie skórka w zasadzie sama zejdzie) i posiekać pomidory w drobną kostkę.
W dużym garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek.Smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając,dodać marchewkę,listek laurowy i przepłukaną soczewicę.Warzywa zalać 4 szklankami wody i gotować na średnim ogniu,aż będą miękkie - około 30 minut.
Dodać pomidory,oregano.pieprz i sól.Przemieszać i gotować zupę jeszcze około 15 minut.Przed samym podaniem zupę doprawić octem.Można podawać z grzankami i czarnymi oliwkami.