Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fakes jest tradycyjną zupą w kuchni greckiej.W Grecji podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu.Ocet nie jest obowiązkowym dodatkiem,ale warto go dodać,sprawia,że soczewica jest lżejsza i dodaje lepszy wymiar smaku.Ja przypadkiem trafiłam na przepis na tę zupę,spróbowałam i bardzo nam posmakowała:)
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1855
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14581
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19644
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1855
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14581
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19644
Składniki
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i posiekać najdrobniej jak się uda.
Pomidory obrać ze skórki (zrobić nożem nacięcie na skórce,zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty -po tym czasie skórka w zasadzie sama zejdzie) i posiekać pomidory w drobną kostkę.
W dużym garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek.Smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając,dodać marchewkę,listek laurowy i przepłukaną soczewicę.Warzywa zalać 4 szklankami wody i gotować na średnim ogniu,aż będą miękkie - około 30 minut.
Dodać pomidory,oregano.pieprz i sól.Przemieszać i gotować zupę jeszcze około 15 minut.Przed samym podaniem zupę doprawić octem.Można podawać z grzankami i czarnymi oliwkami.