Do góry

Zupy Przepis na:

Grecka fakes - zupa z soczewicy

Grecka fakes - zupa z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5297

Dodano:

Odsłon: 7032

Fakes jest tradycyjną zupą w kuchni greckiej.W Grecji podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu.Ocet nie jest obowiązkowym dodatkiem,ale warto go dodać,sprawia,że soczewica jest lżejsza i dodaje lepszy wymiar smaku.Ja przypadkiem trafiłam na przepis na tę zupę,spróbowałam i bardzo nam posmakowała:)

Składniki

  • zielona soczewica 25 dkg
  • pomidory 5 sztuk
  • marchew średniej wielkości 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy łyżka
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • oregano 1 łyżeczka
  • ocet winny czerwony 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i posiekać najdrobniej jak się uda.

  2. Pomidory obrać ze skórki (zrobić nożem nacięcie na skórce,zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty -po tym czasie skórka w zasadzie sama zejdzie) i posiekać pomidory w drobną kostkę.

  3. W dużym garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek.Smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając,dodać marchewkę,listek laurowy i przepłukaną soczewicę.Warzywa zalać 4 szklankami wody i gotować na średnim ogniu,aż będą miękkie - około 30 minut.

  4. Dodać pomidory,oregano.pieprz i sól.Przemieszać i gotować zupę jeszcze około 15 minut.Przed samym podaniem zupę doprawić octem.Można podawać z grzankami i czarnymi oliwkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 26 sierpnia 2013 Robię taką samą z tym, że bez octu i z brązową soczewicą ;) ale to już po prostu kwestia gustu ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewcik 26 sierpnia 2013 Oj zgadzam sie. Fantastyczna!!!Na nadchodzaca jesien jak znalazl.Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń