Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam taką grochóweczkę... rozgrzewająca, sycąca, w sam raz na tę porę roku.
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2825
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 603
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 190
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 717
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 271
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2825
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 603
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 190
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 717
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 271
Składniki
Wywar zagotować, groch przebrać i opłukać, wrzucić do wywaru i gotować na małym ogniu ( w sumie przez ok. 2 godziny - należy często mieszać ). Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulkę i boczek w równą kosteczkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej.
Po 1,5 godzinie gotowania grochu dorzucamy ziemniaki i marchewkę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przygotowujemy dwie patelnie - na jednej wytapiamy boczek, dorzucamy cebulkę i chwilę razem smażymy; na drugiej porządnie wysmażamy kiełbasę. Boczek i kiełbasę ( odcedzoną z wytopionego tłuszczu ) dorzucamy do zupy.
Gdy ziemniaki będą już miękkie doprawiamy zupkę do smaku, dodajemy majeranek, gotujemy jeszcze przez 2-3 minutki. Podajemy z pajdą chleba lub świeżutką bułą.