Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna grochówka, której głębi smaku i aromatu dodaje podsuszona kiełbasa z dziczyzny, pozostała woda od parzenia domowej wędzonki i suszony czosnek niedźwiedzi.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10362
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11577
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 579
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10362
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11577
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 579
Składniki
Groch zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Groch z dodatkiem kminku gotujemy do miękkości.
W osobnym garnku na wywarze od wędzonki gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na tarce warzywa(marchewka, pietruszka, seler). Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Ugotowany groch przelewamy do ugotowanych warzyw. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy razem około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach czosnkiem niedźwiedzim.
U mnie w domu nic się nie marnuje po sparzeniu domowej wędzonej wędliny, np. baleronu, gdy zostaje woda pełna smaku i aromatu, używam jej jako bazę do tradycyjnych zup takich jak kapuśniak czy grochówka.