Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna grochówka, której głębi smaku i aromatu dodaje podsuszona kiełbasa z dziczyzny, pozostała woda od parzenia domowej wędzonki i suszony czosnek niedźwiedzi.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336692
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4041
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423172
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2614
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336692
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4041
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423172
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2614
Składniki
Groch zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Groch z dodatkiem kminku gotujemy do miękkości.
W osobnym garnku na wywarze od wędzonki gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na tarce warzywa(marchewka, pietruszka, seler). Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Ugotowany groch przelewamy do ugotowanych warzyw. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy razem około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach czosnkiem niedźwiedzim.
U mnie w domu nic się nie marnuje po sparzeniu domowej wędzonej wędliny, np. baleronu, gdy zostaje woda pełna smaku i aromatu, używam jej jako bazę do tradycyjnych zup takich jak kapuśniak czy grochówka.