Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam smaczną , sycąca i prostą w przygotowaniu grochówkę ugotowaną na kościach wędzonych. Udało mi się kupić ekstra kości wędzone , które bardzo lubię po ugotowaniu sobie podjeść. Grochówka wyszła bardzo smaczna . Polecam
garnek, patelnia, nóż, łyżka, sitko,
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22419
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14432
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4460
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43547
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 558
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22419
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14432
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4460
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43547
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 558
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Składniki
Do garnka wkładamy wędzone kości , zalewamy wodą dodajemy sól doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu ściągamy powstałą pianę, następnie dodajemy obrane pokrojone w plastry marchewkę oraz pietruszkę, dodajemy seler oraz przepłukane na sitku zimną wodą połówki łupanego grochu, liście laurowe i ziele angielskie , gotujemy do momentu aż groch będzie prawie miękki. Wyjmujemy kości. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę , chwilę podsmażamy , dodajemy do zupy. Kiedy zupa prawie gotowa dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Wyjęte kości wędzone obieramy z mięsa i mięso dodajemy do zupy. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę , którą rozprowadzamy zupą i wlewamy do całości zagęszczając zupę. Doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy i zupa gotowa.
Zupa gotowa do podania.
Grochówka gotowa do podania.