Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka z kiszoną kapustą to podobno danie kaszubskie. Choć nie pochodzę z tego regionu to właśnie ta wersja grochówki przyjęła się w moim domu i pojawia się na stole bardzo często.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3491
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2942
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3491
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2942
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy wodę - ok. 1,5 szklanki i gotujemy do miękkości. Żeberka myjemy, przekładamy do garnka /dużego/, zalewamy wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po ok. 15 min gotowania dodajemy obrane i przekrojone na pół pietruszkę i jedną marchew. Groch przepłukujemy i dodajemy do garnka z żeberkami. Wszystkie składniki powinny być pod wodą - w razie potrzeby możemy dolać gorącej wody. Gotujemy na małym ogniu często mieszając by groch się nie przypalił. Po ok. 15 min. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew. Gotujemy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmujemy żeberko, kości odrzucamy a mięso kroimy i dodajemy do garnka. Całe warzywa /pietruszkę i marchew/ wyjmujemy. Do garnka z grochem dodajemy ugotowaną kapustę. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy wytapiając tłuszcz. Na tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i razem z boczkiem dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Zagotowujemy, często mieszając żeby zupa nie przypaliła się.