Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i nieco odmieniona wersja zupy grochowej. Idealna na zimowy obiad. Syci i rozgrzewa
Składniki
Ciecierzycę ugotuj w osobnym garnku d o miękkości (u mnie ok. 1 h.) Groch opłucz. Włóż do garnka i zalej 2,5 l. wody. Zagotuj. Ściągnij szumowiny. Dodaj ziele i liście laurowe. Gotuj do miękkości. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij. Dodaj do grochu. Paprykę pokrój w cienkie paski, kiełbasę w plasterki. Wszystko podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli groch będzie miękki wyjmij liście i ziele. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj kiełbasę z warzywami o odcedzoną ciecierzycę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.