Do góry

Zupy Przepis na:

Groszkowa pyszna i zdrowa.

Groszkowa pyszna i zdrowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 813 Ocena: 5501

Dodano:

Odsłon: 980

Dziś na obiadek poleca się zupka z zielonego groszku z marchewką oczywiście z puszki. Zupka wyszła bardzo dobra tym bardziej że my uwielbiamy zupki o wiele bardziej można najeść się zupą niż drugim daniem.

Składniki

  • 500 g porcji rosołowych z kurczaka,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 2 puszki groszku z marchewką,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 200 ml śmietany 30 %,
  • 15 g świeżego koperku,
  • 20 g świeżej natki pietruszki.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Groszkowa pyszna i zdrowa.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe i całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa na porcjach, w międzyczasie gdy wywar się gotuje zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny. Gdy już mięso na porcjach jest całkowicie miękkie, wyjąć je z wywaru aby ostygły. Zaś do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać suszoną włoszczyznę oraz wsypać przyprawę uniwersalną, całość gotować na wolnym ogniu od zagotowania do miękkości ziemniaków. W czasie gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać poszarpane mięso z porcji i gotować do pełnej miękkości ziemniaków.

  2. Jak w wywarze ziemniaki są już wystarczająco miękkie, wtedy dodać groszek z marchewką oczywiście wylewając z niego zalewę, chwilkę pogotować i próbując doprawić do smaku przyprawa uniwersalną . Następnie wkroić świeży koperek oraz natkę pietruszki zamieszać i dosłownie przez minutkę zagotować.

  3. Gdy już zupa się zagotowała przez wyznaczony czas wlać śmietanę 30 % , zamieszać szybkim ruchem łyżki aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować i zdjąć z ognia. Jeśli ktoś z państwa nie lubi śmietan można pominąć i ugotować czystą zupę bez śmietany. Równie dobrze będzie smakowała jak ta z dodaną śmietaną.

  4. Zupa wyszła tak smaczna że nic nie zostało, jeżeli ktoś z państwa ma ochotę można z takiej zupy przygotować z niej zupę krem, my akurat zup kremów nie lubimy dlatego gotuję zwykłe zupy z ziemniakami lub z dodatkiem kasz czy ryżu. Zupę jeszcze gorącą można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym, jeżeli ktoś lubi można jeść zupę z kromka chleba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 19 lutego Bardzo lubię takie zupy też. Ostatnio dodałem kalarepkę wraz z liśćmi:-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń