Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy lubicie szybkie w gotowaniu zupki ? Dziś podam wam przepis na grzybową ze swojskich solonych grzybów opieniek z makaronem. Można również dodać inne grzyby jakie lubicie. Ja opieńki po prostu kocham to jedne z moich ulubionych. Opieńki mogę jeść dosłownie ze wszystkim np. z dodatkiem jajek, czy również wykonać z nich różne pyszne sosy a już w zalewie octowej to niebo w gębie. Ja wiem grzyby nie mają żadnej wartości lecz dodanie ich do zup smakują rewelacyjnie.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Na początek ze słoików przełożyć grzyby w soi i opłukać ich co najmniej w dwóch wodach w zależności jak były solone ja robiłam swoje na zimę, opłukane przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. W międzyczasie do garnka wlać dwa litry wody dodać porcję rosołową z kury lub dowolną jaka kto woli, wkroić marchew pokrojoną w dowolny sposób i całość zagotować. Jak już wywar się zagotuje dodać suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa na porcji.
Jak już w wywarze mięso na porcjach jest wystarczająco miękkie wyjąć całą porcję do ostudzenia a do wywaru wsypać makaron i na wolnym ogniu gotować go do miękkości. Gdy makaron jest już miękki dodać ocieknięte z wody grzyby i chwile pogotować jakieś piętnaście minut, w międzyczasie dodać ziela angielskie oraz liść laurowy.
Gdy zupa pogotowała się wyznaczony czas wkroić wypłukany świeży koper oraz natkę pietruszki również pokrojoną drobniej zamieszać i lekko zagotować. Następnie wlać śmietanę zamieszać i lekko zagotować, zdjąć z ognia. Zupę należy jeść jeszcze gorącą do smaku można dodać świeżo zmielony pieprz czarny. Zupy nie trzeba dosalać ze względu na solone grzyby.
Zupa wyszła bardzo smaczna i zawiesista a raczej kleista to za sprawą dobrze zrobionych grzybów. Jeśli lubicie szybkie i pożywne zupki to serdecznie polecam ten przepis. Jeżeli ktoś nie lubi gęstych zup to wystarczy dodać szklankę makaronu i będzie rzadsza. Uwielbiam gdy w zupie grzybowej jest dużo grzybów, można je lekko pokroić na mniejsze części jeżeli nie lubimy dużych kawałków.