Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy lubicie szybkie w gotowaniu zupki ? Dziś podam wam przepis na grzybową ze swojskich solonych grzybów opieniek z makaronem. Można również dodać inne grzyby jakie lubicie. Ja opieńki po prostu kocham to jedne z moich ulubionych. Opieńki mogę jeść dosłownie ze wszystkim np. z dodatkiem jajek, czy również wykonać z nich różne pyszne sosy a już w zalewie octowej to niebo w gębie. Ja wiem grzyby nie mają żadnej wartości lecz dodanie ich do zup smakują rewelacyjnie.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 37
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1295
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1170
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 159
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 37
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1295
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1170
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 159
Składniki
Na początek ze słoików przełożyć grzyby w soi i opłukać ich co najmniej w dwóch wodach w zależności jak były solone ja robiłam swoje na zimę, opłukane przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. W międzyczasie do garnka wlać dwa litry wody dodać porcję rosołową z kury lub dowolną jaka kto woli, wkroić marchew pokrojoną w dowolny sposób i całość zagotować. Jak już wywar się zagotuje dodać suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa na porcji.
Jak już w wywarze mięso na porcjach jest wystarczająco miękkie wyjąć całą porcję do ostudzenia a do wywaru wsypać makaron i na wolnym ogniu gotować go do miękkości. Gdy makaron jest już miękki dodać ocieknięte z wody grzyby i chwile pogotować jakieś piętnaście minut, w międzyczasie dodać ziela angielskie oraz liść laurowy.
Gdy zupa pogotowała się wyznaczony czas wkroić wypłukany świeży koper oraz natkę pietruszki również pokrojoną drobniej zamieszać i lekko zagotować. Następnie wlać śmietanę zamieszać i lekko zagotować, zdjąć z ognia. Zupę należy jeść jeszcze gorącą do smaku można dodać świeżo zmielony pieprz czarny. Zupy nie trzeba dosalać ze względu na solone grzyby.
Zupa wyszła bardzo smaczna i zawiesista a raczej kleista to za sprawą dobrze zrobionych grzybów. Jeśli lubicie szybkie i pożywne zupki to serdecznie polecam ten przepis. Jeżeli ktoś nie lubi gęstych zup to wystarczy dodać szklankę makaronu i będzie rzadsza. Uwielbiam gdy w zupie grzybowej jest dużo grzybów, można je lekko pokroić na mniejsze części jeżeli nie lubimy dużych kawałków.