Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jedliście kiedyś taką zupę jak ja dziś przygotowałam ? A mianowicie jest to zupa z grzybów leśnych robionych w słoiki na zimę w zalewie octowej. Jeśli takiej nie jedliście to musicie spróbować, jest naprawdę rewelacyjna to jedyna w swym rodzaju grzybowa którą uwielbiam ponad wszystko. Taką właśnie zupką zaraziłam się od mojego dziadka i mamy, choć teraz już mama takich nie gotuje ponieważ jest starszą osobą i nie wszystko można jej jeść. Ale ja i moja rodzina nie pogardziła taka smaczną zupką. Dlatego serdecznie zapraszam po przepis który wstawie poniżej z opisem co i jak przygotować.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 569
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 237
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 35
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 62
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 569
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 237
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 35
Baza marchewkowa jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR. Często używa si...
Odsłon: 62
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody, włożyć umytą porcję rosołową oraz wkroić dowolnie marchew. Całość od zagotowania się porcji z marchwią zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu do czasu miękkości mięsa na porcji, w czasie gotowania się wywaru z porcji zebrać powoli powstały w czasie gotowania szumowiny, jak już są zebrane szumowiny dodać liść laurowy, przyprawę uniwersalną oraz ziela angielskie i pogotować jeszcze przez chwilę. Gdy mięso na porcji jest już miękkie wyjąć go z wywaru do ostygnięcia. Jak już mięso jest wyjęte dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kawałek pora oraz pokrojone liście selera i gotować do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki w wywarze są już miękkie przygotować grzyby wyjąć je ze słoika i jeśli mocno kwaśne opłukać jeśli nie pozostawić jakie są, moje są w sam raz . Do wywaru z miękkimi ziemniakami dodać grzyby z octu chwilę pogotować. W międzyczasie gdy zupa już z grzybami się gotuje na wolnym ogniu wtedy oskubać mięso z porcji i dodać oskubane do gotującej się zupy z grzybami.
Jak już zupa się pogotowała przez jakiś czas i wszystko jest dość miękkie, dodać również kostkę magii i cukru dla lepszego smaku, wtedy dodać suszoną natkę pietruszki, zamieszać i zagotować. Następnie wlać śmietanę 30 %. Również zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia, jeśli ktoś nie lubi śmietany można pominąć i zrobić czystą zupę.
Ugotowana zupa jeszcze gorąca jest tak smaczna że nie można się jej oprzeć. Naprawdę jeśli jeszcze nie jedliście takiej zupy to zachęcam do jej spróbowania, na pewno nie będzie to wasz ostatni raz kiedy ugotujecie taką właśnie grzybową. Zupa jest aromatyczna z lekkim posmakiem kwaśności.