Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy sezon grzybowy więc dlaczego by nie wykorzystać ten czas na zrobienie na przykład pysznej zupki ze świeżo zebranych grzybków ? Ja właśnie tak wykorzystałam grzyby które przyniósł mi mąż z lasu. Tym bardziej że bardzo lubimy grzyby choć ja kocham się tylko w opieńkach to mimo to zjadłam zupkę ponieważ wyszła przepyszna.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 91
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 15981
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 153
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 662
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 91
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 15981
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 153
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 662
Składniki
Do większego garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe, wkroić marchew pokrojona dowolnie oraz dodać korzenie pietruszki mogą być w całości. Gotować do miękkości porcji i warzyw w czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny . Jak już mięso na porcji jest miękkie doprawić swoją ulubiona przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu makaron. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i makaronu.
W czasie gdy zupa gotuje się z ziemniakami i makaronem przygotować ugotowane dzień wcześniej grzyby ( ja zawsze gotuję grzyby dwa razy w osolonej wodzie przez dwadzieścia minut ). Jeśli grzyby są większe pokroić na mniejsze kawałki. Jak już ziemniaki i makaron są miękkie dodać przygotowane i pokrojone grzyby i chwilę pogotować na wolnym ogniu.
Do gotującej się na wolnym ogniu zupy już z grzybami wkroić umytą natkę pietruszki i nadal chwilę gotować. A w międzyczasie przygotować śmietanę. Do śmietany dodać łyżeczkę cukru oraz gorący wywar od zupy i rozmieszać do czasu aż nie będzie grudek w śmietanie.
Jak już mamy dokładnie wymieszaną śmietanę z cukrem wlać ją do gotującej się zupy, zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia. ( Dodając do śmietany cukier nie zważy ona się podczas dodawania do gorącej zupy ).
Zupa wyszła aromatyczna i bardzo pachniała grzybami leśnymi, mąż zjadł z taką chęcią aż miło było popatrzeć. Przed podaniem zupę można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeśli ktoś uwielbia grzyby leśne to polecam serdecznie ten przepis. A jeśli ktoś nie uważa śmietan można pominąć i zrobić czysta zupę u mnie mąż woli jednak ze śmietana.