Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harira to narodowa marokańska zupa, którą można zjeść wszędzie i o każdej porze, w tanich barach, w luksusowych restauracjach, a nawet nocą na ulicznych straganach. Przy czym, za każdym razem będzie inaczej smakować. Może być podana z makaronem lub bez, z ryżem lub ziemniakami, z daktylami lub z limonką, bądź z jednym i drugim. Jest bardzo aromatyczna, słodka od pomidorów, pachnąca kuminem, szczypiąca w język kolendrą oraz pełna ziaren soczewicy.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3106
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3106
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Składniki
Cebulę, łodygę selera naciowego, czosnek obrać i posiekać. Na maśle zeszklić cebulę. Wrzucić seler, czosnek i przyprawy, całość wymieszać i chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszczę, passatę (lub przecier) i posiekaną kolendrę. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5minut. Wsypać soczewicę i pół łyżeczki soli, zalać 500ml wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Po tym czasie w razie potrzeby doprawić gotować, aż soczewica zmięknie (około godziny). Jeśli płyn odparuje, dolać trochę wody. Tuż przed podaniem dodać makaron i gotować 5minut. Na koniec daktyle pokroić na kawałki. Zupę rozlać do misek, posypać daktylami i skropić sokiem z cytryny.