Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Holandia słynie ze swojej miłości do musztardy. Nic więc dziwnego, że jednym ze słynnych dań tamtego kraju jest holenderska zupa musztardowa, czyli Mosterdsoep. Przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników, jest pyszna i sycąca. Idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Obierz cebulę i czosnek, poszatkuj na drobną kostkę. Odetnij białą część pora i dobrze przepłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go na niezbyt grube plasterki.
Na patelni rozgrzej masło. Zarumień cebulę, a potem dorzuć czosnek i por - smaż następnie razem przez 2-3 minuty (od czasu do czasu mieszając).
Do większego garnka wlej bulion, wrzuć podsmażone warzywa i przemieszaj. Zagotuj na średnim ogniu.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę ze skrobią. Do gotującego się wywaru dodaj musztardy, wlej zmieszaną ze skrobią śmietanę, a na końcu dopraw też solą i pieprzem według uznania. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
W międzyczasie na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę (nie potrzeba tłuszczu). Ma być chrupiącym dodatkiem.
Przelej holenderską zupę musztardową do misek. Wsyp odrobinę startego sera, boczek i dodaj poszatkowany szczypiorek lub gałązkę rozmarynu. Podawaj z chrupiącą bagietką lub przygotowanymi z niej grzankami.