Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Holandia słynie ze swojej miłości do musztardy. Nic więc dziwnego, że jednym ze słynnych dań tamtego kraju jest holenderska zupa musztardowa, czyli Mosterdsoep. Przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników, jest pyszna i sycąca. Idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 51
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 65
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 107
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 51
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 65
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 107
Składniki
Obierz cebulę i czosnek, poszatkuj na drobną kostkę. Odetnij białą część pora i dobrze przepłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go na niezbyt grube plasterki.
Na patelni rozgrzej masło. Zarumień cebulę, a potem dorzuć czosnek i por - smaż następnie razem przez 2-3 minuty (od czasu do czasu mieszając).
Do większego garnka wlej bulion, wrzuć podsmażone warzywa i przemieszaj. Zagotuj na średnim ogniu.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę ze skrobią. Do gotującego się wywaru dodaj musztardy, wlej zmieszaną ze skrobią śmietanę, a na końcu dopraw też solą i pieprzem według uznania. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
W międzyczasie na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę (nie potrzeba tłuszczu). Ma być chrupiącym dodatkiem.
Przelej holenderską zupę musztardową do misek. Wsyp odrobinę startego sera, boczek i dodaj poszatkowany szczypiorek lub gałązkę rozmarynu. Podawaj z chrupiącą bagietką lub przygotowanymi z niej grzankami.