Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna wiejska zupa z ziemniakami, kiełbasą i surowym boczkiem. Gęsta i aromatyczna. Z powodzeniem może zastąpić danie główne.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10385
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5984
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12825
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4575
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10385
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5984
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12825
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4575
Składniki
Do garnka wlewamy 1,5 l wody. Wrzucamy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, kiełbasę i plastry boczku kroimy w kostkę i przerzucamy na patelnię. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy przez kilka minut.
Podsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka z gotującymi się ziemniakami i grzybami. Całość mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy żur, sól, pieprz, majeranek oraz zahartowaną śmietanę. Gotujemy zupę przez kolejne 10 minut. Tak przygotowaną zupę najlepiej podawać na ciepło z kromką chleba. Smacznego!