Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam zupy z młodych warzyw, są one najlepsze. Dziś padło na zupkę jarzynową z warzyw z mojego ogródka na skrzydełkach z dodatkiem buraczków z botwiną. Zupa wyszła przepyszna, a warzywa idealnie chrupią na zębie. Gorąco polecam.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 428
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 558
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 428
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 558
Składniki
Do garnka wlewamy około 2,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej wody wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki skrzydełka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas oczyszczając je z szumowin.
W miedzy czasie obieramy buraki i kroimy je w grubą kostkę. Ziemniaki nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki, jak są małe to na połówki lub zostawiamy w całości. Marchew płuczemy i kroimy w plastry. Szalotki kroimy w grubą kostkę lub w piórka. Pietruszkę również płuczemy i kroimy w plastry razem z łodygami bez naci. Czosnek obieramy.
Tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotujących się skrzydełek razem z zielem angielski i liśćmi laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną botwinkę, cukier, ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
Zupę zdejmujemy z ognia,dodajemy do niej poszatkowany koper z nacią pietruszki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.
Podajemy na gorąco.
Smacznego !!!
;-D