Do góry

Zupy Przepis na:

Jesienna jarzynowa z brukselką i jarmużem

Jesienna jarzynowa z brukselką i jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2844

Dodano:

Odsłon: 391

Jesienna aura zadomowiła się u nas na dobre. Będąc ostatnio na miejskim targu zaopatrzyłam się w mnóstwo jesiennych warzyw. Tym razem propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę w której główną rolę gra brukselka w duecie z jarmużem.

Składniki

  • 4 - 5 ziemniaków
  • 200 gram marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona )
  • ok. 0,5 kg brukselki
  • 4 - liści jarmużu
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól
  • pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka świeżego kopru
  • 3/4 szklany 12%
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jesienna jarzynowa z brukselką i jarmużem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy, zalewamy bulionem i wstawiamy na średni ogień.
    W tym czasie pozostałe warzywa myjemy ( oprócz marchewki z groszkiem).
    Jarmuż oczyszczamy z łodyg, liście rwiemy i odkładamy.
    Gdy ziemniaki zaczną się gotować wsypujemy marchewkę z groszkiem,
    dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
    Gotujemy aż warzywa lekko zmiękną po czym wrzucamy brukselkę.
    Gotujemy do miękkości.
    Doprawiamy solą i pieprzem po czym wrzucamy porwane liście jarmużu.
    Po dosłownie 5 - 7 min gotowania odlewamy niewielką ilość zupy i mieszamy ze śmietaną po czym wlewamy do całości.
    W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
    Gdy zdejmiemy garnek z ognia wsypujemy do zupy posiekaną natkę pietruszki i koper.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń