Do góry

Zupy Przepis na:

Jesienna rozgrzewająca zupa z dyni, ogórka i pomidorów

Jesienna rozgrzewająca zupa z dyni, ogórka i pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 991 Ocena: 20601

Dodano:

Odsłon: 480

Świetna jednogarnkowa zupa, nieco w chińskim stylu. Prosta , szybka i aromatyczna. Mój pomysł inspirowany starym przepisem dyni z kiszonymi ogórkami, i tak powstała pyszna zupa. Ogórki dają cudownie delikatną chrupkość. Danie dobre dla wegetarian.

Składniki

  • dynia obrana 400 g
  • 2 średnie czerwone cebule
  • ogórki kiszone 110 g
  • mieszanka przypraw veggy exotic 2 płaskie łyżeczki
  • suszone pomidory z zalewy 6 sztuk
  • gorąca woda 700 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jesienna rozgrzewająca zupa z dyni, ogórka i pomidorów

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy w średnią kostkę.
    Cebulę obieramy, kroimy w pióra.
    W saganku rozgrzewamy olej i mieszając podsmażamy cebulę do zeszklenia.
    Zalewamy gorącą wodą, dodajemy kawałki dyni, zioła, odrobinę soli.
    Mieszamy i gotujemy ok. 25 minut, pod przykryciem.

    Nieobrane ogórki i pomidory kroimy w dość cienkie 5 cm paski.
    Na minutę przed końcem gotowania dodajemy suszone pomidory.
    Na koniec wrzucamy ogórki, mieszany i jak zupa raz "pyrknie", wyłączamy gaz.
    Pyszna zupa gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 listopada Lew zawsze lubi trochę mięska, ale tą zupkę biorę bez pytania, pycha :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń