Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wykorzystać bakłażana i pomidory, tworząc przepyszną zupę? Ewa Wachowicz ma swoje sposoby - ten przepis to po prostu obłęd.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 401
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2309
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1997
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 401
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2309
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1997
Składniki
Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. ½ centymetra. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C.
W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Zrobić miejsce i wsypać przyprawy - kumin, paprykę wędzoną, płatki chili, imbir i kurkumę. Podprażyć. Zalać wywarem jarzynowym. Dodać pomidory wraz z zalewą. Gotować przez 10 minut.
Po tym czasie dorzucić pokrojone pomidory suszone. Wrzucić cynamon. Dodać drobno pokrojony jarmuż. Przykryć i gotować przez kolejne 10 minut.
Upieczone i wystudzone bakłażany pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy. Dodać rodzynki. Zakwasić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu wrzucić posiekane liście kolendry.