Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak

Kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 817

Dodano:

Odsłon: 15807

Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

Składniki

  • 250g kiszonej kapusty
  • 150g boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1,5l bulionu z żeberek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek pokrojony w kostkę obsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać. Zeszklić ją i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

  2. Boczek z cebulą i czosnkiem dodać do bulionu.

  3. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do bulionu razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystko gotować aż do momentu, gdy ziemniaki będą gotowe.

  4. Dodać do zupy kapustę i gotować na małym ogniu tak długo aż zmięknie. Kapuśniak smakuje nawet lepiej następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 06 listopada 2013 Uwielbiam kapuśniak ,bez względu na to jak się nazywa,ja dodaję fasolę i parę grzybków suszonych -to taki kapuśniak regionalny ,jest pyszny-Twój wygląda wyśmienicie -) Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń