Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2986
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 257
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2986
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 257
Składniki
Kapustę drobno kroimy wrzucamy do garnka,dolewamy 2 szkl, wody, dodajemy kminek, troszkę solimy i gotujemy do miękkości ( ja lubię kwaśny kapuśniak więc nie płuczę kapusty przed gotowaniem).
Do drugiego garnka wlewamy wodę dodajemy pietruszkę, marchewkę, czosnek, liść laurowy, ang. ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości warzyw.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i smażymy do wytopienia tłuszczu następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebula musi się zeszklić. Do przygotowanego boczku z cebulą dodajemy mąkę i zasmażamy mieszając, aby mąka się nie przypaliła, do tego dodajemy przecier pomidorowy i chwilę mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Do ugotowanych warzyw dodajemy ugotowaną kapustę i zasmażkę (przed dodaniem do warzyw, do zimnej zasmażki dolewamy 1/4 szkl. zimnej wody i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji). Wszystko razem gotujemy 10 min. Na 5 min przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Zupa jest bardzo pożywna, moim domownikom smakuje :)