Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak.

Kapuśniak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 672

Dodano:

Odsłon: 2590

Smaki dzieciństwa. Na kwaśno.

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 żeberek,
  • seler, por, pietruszka, lubczyk, bazylia,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach,
  • sól, pieprz, przyprawa magii
  • 250 g surowego wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki.
  • około 2 l wody lub w zależności od konsystencji kapuśniaku.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę wypłukać, pokroić. Dodać obrane: marchewkę startą na grubych oczkach, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, żeberka oraz pozostałe warzywa i przyprawy.
    Całość zalać wodą

  2. Gotować na wolnym ogniu około 2,5 godziny.

  3. Surowy boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć aż cebula będzie miała jasno brązowy kolor.
    Dodać do kapuśniaku.

  4. Rozpuścić masło, dodać mąkę, całość podsmażyć. Odstawić z ognia na kilka minut, wlać 1 szklankę przegotowanej letniej wody. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do kapuśniaku, gotować jeszcze przez kilka minut.

  5. Na koniec dodać magii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 03 października 2016 Uwielbiam kapuśniak,wygląda smakowicie -)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń