Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak

Przepis dnia 2019-01-15
Kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4388

Dodano:

Odsłon: 3333

Dzisiaj w roli głównej pełna witamin kapusta kiszona. Chyba nie muszę wspominać, że warto ją jak najczęściej jeść. Tym razem wykorzystałam ją w zupie. Zapraszam na tradycyjny kapuśniak przygotowany na mięsie z królika z dodatkiem wędzonego boczku, więc jest on mocno treściwy. :)

Składniki

  • Podudzie z królika 1-2 szt.
  • Boczek wędzony 30 dag
  • Marchew 3-4 szt.
  • Pietruszka 2-3 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Ziemniaki 6 szt.
  • Por 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Kapusta kiszona ok.50 dag
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Liść laurowy 5-7 szt.
  • Ziele angielskie 8-9 szt.
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z królika wymoczyć, następnie przełożyć do dużego garnka (najlepiej do szybkowara) zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, por, pieprz, sól i gotować do miękkości mięsa.

    W międzyczasie umyć wszystkie warzywa, obrać i pokroić w kostkę.

    Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, wyciągnąć także por, ziele angielskie i liście laurowe oraz zdjąć szumowiny. Do tak przygotowanego wywaru dodać warzywa i gotować do miękkości.

    Kapustę warto pokroić.

    Boczek wędzony pokroić w kostkę i usmażyć na patelni (bez tłuszczu), po chwili dodać drobno pokrojoną cebulkę.

    Do ugotowanych warzyw dodać kapustę oraz boczek z cebulką, dokładnie wymieszać. Całość gotować jeszcze przez ok. 10-15 min. W razie potrzeby dolać wody, doprawić solą i pieprzem
    Na sam koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki.



  2. Zupę warto podawać z kawałkami mięsa z królika.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń