Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak na boczku i kiełbasie.

Kapuśniak na boczku i kiełbasie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1508 Ocena: 20262

Dodano:

Odsłon: 906

Kapuśniak z domowego kiszenia kapusty ugotowany na wędzonym boczku i kiełbasie. Idealna zupa na zimowe, mroźne dni.

Składniki

  • wywar z gotowania świeżej szynki 1,5 litra
  • boczek wędzony 40 dag
  • kiełbasa śląska 3 szt.
  • suszona włoszczyzna
  • kiszona kapusta z marchwią i żurawiną 60 dag
  • ziemniaki 3 szt.
  • kasza gryczana biała 2 łyżki
  • liście laurowe 2-3 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • mielona papryka słodka 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wywar z pastą rosołową liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującego się wywaru dodajemy boczek wędzony ze skórą i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz wypłukaną kaszę. Gotujemy 30 minut.

  2. Po 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy godzinę, do miękkości kapusty.

  3. Kiedy kapusta będzie już wystarczająco miękka, dodajemy kiełbasę, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy mieloną paprykę. Gotujemy jeszcze kilka minut i zakańczamy gotowanie.

  4. Gorący kapuśniak podajemy z kawałkiem boczku, kiełbasy i chlebem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 07 stycznia 2019 Ale mi smaku narobiłaś, kocham takie kapuśniaczki ;-d

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 06 stycznia 2019 Pycha lubię taki :-) Chyba zrobię w tygodniu :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń