Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 2691

Dodano:

Odsłon: 6497

Sycący i rozgrzewający kapuśniak na żeberkach doskonały na chłodne jesienne dni :)

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapuśniak na żeberkach

Przygotowanie

  1. Żeberka oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze porcje. Przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Jeśli nie chcecie obsmażać żeberek przed gotowaniem, można to zrobić dopiero po , ale jeśli obsmażymy je na początku, zupa nabiera fajnego smaczku.

  2. Obsmażone żeberka wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i gotujemy wywar. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.

  3. Kapustę trzeba odcedzić z nadmiaru wody i opłukać, żeby nie była zbyt kwaśna. Warto sobie zostawić w kubeczku wodę odlaną z kapusty na wypadek, gdyby udało nam się ją zbyt mocno wypłukać i straciłaby swój smak. Dla mnie kapuśniak musi być kwaśny. Kapustę wraz z przyprawami zawsze gotuję w osobnym garnku i kiedy jest już miękka przelewam do garnka, w którym gotował się wywar razem z ziemniakami. Uprzednio wyjmuję już gotowe mięso. Po połączeniu gotuję jeszcze chwilę, a w międzyczasie robię zasmażkę i dodaję do zupy. Kapuśniak na koniec jeszcze doprawiam solą, pieprzem i łyżeczką koncentratu pomidorowego.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń