Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycący i rozgrzewający kapuśniak na żeberkach doskonały na chłodne jesienne dni :)
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 52
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 44
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 52
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 44
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Składniki
Żeberka oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze porcje. Przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Jeśli nie chcecie obsmażać żeberek przed gotowaniem, można to zrobić dopiero po , ale jeśli obsmażymy je na początku, zupa nabiera fajnego smaczku.
Obsmażone żeberka wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i gotujemy wywar. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Kapustę trzeba odcedzić z nadmiaru wody i opłukać, żeby nie była zbyt kwaśna. Warto sobie zostawić w kubeczku wodę odlaną z kapusty na wypadek, gdyby udało nam się ją zbyt mocno wypłukać i straciłaby swój smak. Dla mnie kapuśniak musi być kwaśny. Kapustę wraz z przyprawami zawsze gotuję w osobnym garnku i kiedy jest już miękka przelewam do garnka, w którym gotował się wywar razem z ziemniakami. Uprzednio wyjmuję już gotowe mięso. Po połączeniu gotuję jeszcze chwilę, a w międzyczasie robię zasmażkę i dodaję do zupy. Kapuśniak na koniec jeszcze doprawiam solą, pieprzem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Smacznego!