Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycący i rozgrzewający kapuśniak na żeberkach doskonały na chłodne jesienne dni :)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 998
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3968
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19063
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 998
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3968
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19063
Składniki
Żeberka oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze porcje. Przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Jeśli nie chcecie obsmażać żeberek przed gotowaniem, można to zrobić dopiero po , ale jeśli obsmażymy je na początku, zupa nabiera fajnego smaczku.
Obsmażone żeberka wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i gotujemy wywar. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Kapustę trzeba odcedzić z nadmiaru wody i opłukać, żeby nie była zbyt kwaśna. Warto sobie zostawić w kubeczku wodę odlaną z kapusty na wypadek, gdyby udało nam się ją zbyt mocno wypłukać i straciłaby swój smak. Dla mnie kapuśniak musi być kwaśny. Kapustę wraz z przyprawami zawsze gotuję w osobnym garnku i kiedy jest już miękka przelewam do garnka, w którym gotował się wywar razem z ziemniakami. Uprzednio wyjmuję już gotowe mięso. Po połączeniu gotuję jeszcze chwilę, a w międzyczasie robię zasmażkę i dodaję do zupy. Kapuśniak na koniec jeszcze doprawiam solą, pieprzem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Smacznego!