Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty przygotowywany jest na żeberkach. Z dodatkiem kiełbasy, ziemniaków i wędzonego boczku smakuje wyśmienicie. Przygotuj kapuśniak z naszego przepisu i przekonaj się, że będziesz do niego wracać regularnie.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 17
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 52
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 17
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 52
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Składniki
Opłukane mięso włóż do garnka i wlej 5 szklanek wody. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 1,5-2 godziny (do czasu aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości).
Wyjmij mięso i przecedź bulion. Dodaj do niego kiszoną kapustę (nie odciskaj jej z soku) i ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez około pół godziny (do miękkości kapusty).
W tym czasie oddziel mięso od kości. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Wędzony boczek i kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na dużych oczkach tarki.
Na patelnię przełóż boczek i zarumień go na średniej mocy palnika. Dodaj kiełbasę, cebulę oraz marchewkę i podsmażaj jeszcze przez około 10 minut.
Do gotującego się bulionu i kapusty dodaj ziemniaki i gotuj całość. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodaj podsmażone mięso i warzywa. Gotuj całość przez około 10 minut, a następnie dodaj mięso z żeberek i pogotuj jeszcze chwilę. Po tym czasie sprawdź smak kapuśniaku. W razie konieczności dodaj do smaku sól i pieprz.