Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty słodkiej z kaszą

Kapuśniak z młodej kapusty słodkiej z kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 3761

Dodano:

Odsłon: 293

Choć jest niesamowicie gorąco to jednak jeść coś trzeba. Gotując dziś tą zupę na rosole z wczoraj wróciły mi wspomnienia dzieciństwa kiedy to mama często zupy robiła nam to z kaszą to z ryżem abyśmy mogli bardziej się najeść. Bardzo miło wspominam lata dzieciństwa nikt nie wybrzydzał przy jedzeniu jedliśmy co nam dano, nie jak teraz to be to niedobre. Teraz dzieci są bardzo rozpieszczone, za moich lat dzieciństwa byliśmy szczęśliwi że było ugotowane i świeże. W moich czasach trzeba było kupować na kartki do dziś je pamiętam jak nocami stało się w kolejce aby coś dostać czy mięso czy cukier.

Składniki

  • 360 g kapusty słodkiej młodej,
  • 4-6 ziemniaki (w zależności od wielkości ziemniaka),
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej,
  • 1 korzeń pietruszki 100 g,
  • 1 marchew 200 g,
  • kawałek pora,
  • 1 pęczek natki pietruszki 30 g.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z młodej kapusty słodkiej z kaszą

Przygotowanie

  1. Możecie się ze mnie śmiać a nawet potępiać, ale ja nie wyrzucam żadnego jedzenia. Nauczona jestem z domu rodzinnego żeby z niczego zrobić coś.Tak więc jak wczoraj pisałam w wywarze z suszonymi warzywami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz przyprawą z solą ugotowałam skrzydełka indycze. Skrzydełka wykorzystałam do obiadu zaś rosół gdy wystygł wstawiłam do lodówki. A dziś wyjęłam go zrobiła się galareta dolałam wody pokroiłam marchew,dałam korzeń pietruszki oraz por i gotowałam do miękkości marchwi.

  2. Gdy marchew była już miękka dodałam ziemniaki oraz od razu kaszę i do smaku przyprawę z solą. Gotować do miękkości ziemniaków i kaszy. Jak już ziemniaki są miękkie dodać poszatkowaną dość drobno kapustę i gotować na średnim ogniu do jej miękkości. Jak już kapusta jest dość miękka dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować zdjąć z ognia.

  3. Zupę ugotowaną można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym, wyszła naprawdę bardzo smaczna. I takim sposobem rosół się nie zmarnował bo kapuśniak się na nim ugotował. Jeśli ktoś nie lubi takiego połączenia to już nic nie poradzę my byliśmy wychowywani w biedzie dlatego strasznie szanuję jedzenie i nic nie wyrzucam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń