Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na sycącą zupę kuchni ukraińskiej. Wyróżnia ją dodatek powideł śliwkowych. Ponoć była to ulubiona potrawa wojowników kozackich.
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7543
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2561
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70933
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7543
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2561
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70933
Składniki
Suszone grzyby namaczamy i drobno kroimy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, zagotowujemy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy na mniejsze części. Białą kapustę szatkujemy. Oba warzywa dodajemy do zupy razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy jałowiec, powidła, sól i pieprz.
Z mąki i smalcu przygotowujemy zasmażkę, dodajemy do zupy. Podajemy gorącą.