Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka z czerwoną fasolą i śliwkami

Kartoflanka z czerwoną fasolą i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 1421

Dodano:

Odsłon: 241

Pożywna i aromatyczna zupa na jesienny obiad.

Składniki

  • Puszka czerwonej fasoli - 400 g
  • Ziemniaki - 4 szt.
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Śliwki suszone - 10 szt.
  • Boczek wędzony - 10 dag
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt.
  • Por - 1/4 szt
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Rozmaryn - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1/2 łyżeczki
  • Śmietana 18 % - 4 łyżki
  • Pietruszka - 1/2 pęczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
  • Woda gotowana gorąca - 1 1/4 l
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kartoflanka z czerwoną fasolą i śliwkami

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na połowę. W garnku rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać boczek i śliwki smażyć 2 minuty, dodać marchewkę, pietruszkę, selera, pora, doprawić solą i pieprzem , dusić 5 minut.

  2. Zalać gorącą gotowaną wodą , dodać ziemniaki, liść laurowy , ziele angielskie, oregano, rozmaryn i całość gotować 20 minut. Fasolę osączyć z zalewy dodać do gotującej się zupy, doprawić śmietaną, majerankiem i pieprzem, gotować 5 minut.

  3. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń