Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zimno nie ma lepszej recepty jak miseczka gorącej i pożywnej zupy. Kartoflanka wzbogacona kawałkami kurczaka jest nie tylko bardzo sycąca, ale również pyszna. Wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone mięso, kostkę rosołową i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, wyławiamy tzw. szumowiny. Płuczemy włoszczyznę pod bieżącą wodą, warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się rumiana i pachnąca. Gdy warzywa i mięso w zupie będą już miękkie, wyjmujemy je. Włoszczyznę wyrzucamy, zostawiamy jedynie marchew i pietruszkę (po ostygnięciu kroimy warzywa). Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki dodajemy do zupy.
Kartoflankę gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku. Żeby danie było bardziej syte do miseczek z gorącą zupą wrzucamy kawałki mięsa z bulionu. Dekorujemy natką pietruszki lub bazylią.