Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zimno nie ma lepszej recepty jak miseczka gorącej i pożywnej zupy. Kartoflanka wzbogacona kawałkami kurczaka jest nie tylko bardzo sycąca, ale również pyszna. Wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44631
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182040
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 218
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44631
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182040
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 218
Składniki
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone mięso, kostkę rosołową i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, wyławiamy tzw. szumowiny. Płuczemy włoszczyznę pod bieżącą wodą, warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się rumiana i pachnąca. Gdy warzywa i mięso w zupie będą już miękkie, wyjmujemy je. Włoszczyznę wyrzucamy, zostawiamy jedynie marchew i pietruszkę (po ostygnięciu kroimy warzywa). Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki dodajemy do zupy.
Kartoflankę gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku. Żeby danie było bardziej syte do miseczek z gorącą zupą wrzucamy kawałki mięsa z bulionu. Dekorujemy natką pietruszki lub bazylią.