Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Smaczna, pożywna zupa.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 336
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 768
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 85
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 269
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 336
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 768
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 85
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 269
Składniki
Fasolę namoczyć na noc. Ugotować w osolonej wodzie. Pozostawić na sicie. Kapustę poszatkować. Ugotować w osolonej wodzie ok 15 min. Odcedzić na sicie. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Pozostawić całe ziemniaki w miseczce. Oczyszczone, umyte kurze łapki umieścić w garnku. Zalać wodą ok 3 l. Zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać oczyszczone, obrane, umyte warzywa tj marchewki, pietruszkę, selera. Dodać opieczoną cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok 45-60 min. Wyjąć łapki, warzywa. Wywar przecedzić. W garnku, na maśle zacząć dusić czerwone buraki starte na tarce na dużych oczkach i koncentrat pomidorowy. Zalać buraki przygotowanym wywarem. Zacząć gotować. Dodać przygotowaną fasolę, kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Pogotować ok 10 min. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, sok z cytryny i sól do smaku. Zupę podawć gorącą z ugotowanymi na twardo jajkami i kleksem śmietany. Smacznego.