Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta i pyszna zapiekanka z cukinii i miesa mielonego, o pieknym zapachu koperku- polecam na pyszny, sycacy obiadek :)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44698
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182176
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 299
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44698
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182176
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 299
Składniki
Cukinie obrac, usunac nasiona, pokroic na w kostke, krotko obgotowac w osolonej wodzie (ma pozostac twarda). Dobrze odcedzic i wystudzic.
Cebule pokroic w kostke, podsmazyc jna oleju, do zeszklonej dodac mieso i dusic na wolnym ogniu (w razie potrzeby podlac woda). Dodac sol, pieprz i bazylie.
Naczynie zaroodporne wysmarowac tluszczem, wylozyc 1/3 cukinii, na to warstwa miesa (1/2 calosci), na to znow cukinia, mieso, ostatnia warstwa to cukinia.
W misce ubic 2 jaja, dodac mleko, posiekany koperek, sol i pieprz (pamietajac, ze mieso jest juz doprawione, a cukinia byla gotowana w slonej wodzie, wiec nie przesadzajmy z iloscia )
Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Przygotowana zapiekanke zalac rownomiernie mlekiem z jajkami, wlozyc do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zmiejszyc temperature pieczenia na 150 stopni, piec okolo godziny- az zapiekanka ladnie sie zarumieni.