Do góry

Zupy Przepis na:

Krem botwinkowy z jogurtem i Fetą

Krem botwinkowy z jogurtem i Fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 1075

Na dobre rozpoczęcie nowego tygodnia proponuję KREM BOTWINKOWY podany z jogurtem, serem Feta i czarnuszką!!! Prosty, pyszny i jakże sezonowy!

Składniki

  • 2 małe pęczki botwinki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • garść liści lubczyku lub pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego + odrobina do podania
  • sok z 1/2 cytryny
  • około 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
  • Do podania: jogurt naturalny
  • kawałek sera Feta
  • czarnuszka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Pokrojoną cebulę oraz czosnek podsmaż w dużym garnku.

  2. 2. Dodaj plasterki marchwi, korzenia pietruszki oraz kawałki ziemniaka, podsmaż chwilę.

  3. 3. Dodaj pokrojone buraczki oraz grubsze łodygi (liście odłóż na chwile)

  4. 4. Dolej około 1,5 litra wody, sok z cytryny, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10 minut.

  5. 5. Dodaj botwinkowe liście, pokrojony drobno lubczyk i gotuj jeszcze chwilę aby liście zmiękły.

  6. 6. Zblenduj zupę (możesz oczywiście zjeść ją bez blendowania – jest równie smaczna!)

  7. 7. Podaj zupę z kilkoma łyżkami jogurtu, pokruszoną Fetą oraz czarnuszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń