Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-04-2016
Uwielbiam kalafior i kaszę jaglaną w każdej postaci. Oba produkty tworzą bardzo zgrany duet, dlatego dziś zapraszam na smakowity krem kalafiorowy podawany z kurkumowymi placuszkami jaglanymi. Danie jest pożywne, zdrowe i niezwykle sycące. Smacznie polecam :)
Ugotowaną kaszę jaglaną (najlepiej w delikatnym bulionie) mieszamy z masłem, żółtkiem, parmezanem oraz kurkumą i doprawiamy całość solą do smaku. Z powstałej masy formujemy małe placuszki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone placuszki odstawiamy do lekkiego stężenia.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.
Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy wszystko do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym, 2 ziarenkami ziela angielskiego oraz zeszkloną na maśle cebulką. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, miksujemy zawartość garnka na jednolitą i gładką masę (wcześniej wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie). Do kremu dodajemy śmietanę i doprawiamy go solą, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym - całość ponownie zagotowujemy.
Krem kalafiorowy podajemy z placuszkami jaglanymi i świeżą zieleniną.
Zupa smakuje świetnie także z jajkiem i świeżo tartym chrzanem ;)
Życzę smacznego! :)
Zapiekanki chyba każdy lubi ,tak jak i kalafiora,a jak jest to połączone to m...
Odsłon: 22523
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 34
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1868
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1672
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 141
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 34
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1868
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1672
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 141
Składniki
Ugotowaną kaszę jaglaną (najlepiej w delikatnym bulionie) mieszamy z masłem, żółtkiem, parmezanem oraz kurkumą i doprawiamy całość solą do smaku. Z powstałej masy formujemy małe placuszki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone placuszki odstawiamy do lekkiego stężenia.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.
Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy wszystko do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym, 2 ziarenkami ziela angielskiego oraz zeszkloną na maśle cebulką. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, miksujemy zawartość garnka na jednolitą i gładką masę (wcześniej wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie). Do kremu dodajemy śmietanę i doprawiamy go solą, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym - całość ponownie zagotowujemy.
Krem kalafiorowy podajemy z placuszkami jaglanymi i świeżą zieleniną.
Zupa smakuje świetnie także z jajkiem i świeżo tartym chrzanem ;) Życzę smacznego! :)
Przepisy Zupy
Zupy
Kartoflanka z ciecierzycą
Zupy
Zupa z jarmużem i grzybami mun
Zupy
Zupa kaszubska
Zupy
Zupa grzybowa Bożeny
Kartoflanka z ciecierzycą
Ta kremowa zupa stanie się jedną z twoich ulubionych. Jest bogata i kremowa,...
Odsłon: 3764
Zupa z jarmużem i grzybami mun
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru d...
Odsłon: 67