Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-04-2016
Uwielbiam kalafior i kaszę jaglaną w każdej postaci. Oba produkty tworzą bardzo zgrany duet, dlatego dziś zapraszam na smakowity krem kalafiorowy podawany z kurkumowymi placuszkami jaglanymi. Danie jest pożywne, zdrowe i niezwykle sycące. Smacznie polecam :)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Ugotowaną kaszę jaglaną (najlepiej w delikatnym bulionie) mieszamy z masłem, żółtkiem, parmezanem oraz kurkumą i doprawiamy całość solą do smaku. Z powstałej masy formujemy małe placuszki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone placuszki odstawiamy do lekkiego stężenia.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.
Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy wszystko do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym, 2 ziarenkami ziela angielskiego oraz zeszkloną na maśle cebulką. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, miksujemy zawartość garnka na jednolitą i gładką masę (wcześniej wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie). Do kremu dodajemy śmietanę i doprawiamy go solą, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym - całość ponownie zagotowujemy.
Krem kalafiorowy podajemy z placuszkami jaglanymi i świeżą zieleniną.
Zupa smakuje świetnie także z jajkiem i świeżo tartym chrzanem ;) Życzę smacznego! :)