Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
oryginalny i szybki sposób na zieloną, zdrową i pyszną zupę krem :) smakuje wybornie samo lub z grzankami
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3496
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 341
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1704
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3496
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 341
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1704
Składniki
Na dnie dużego garnka rozgrzewam olej. Wrzucam posiekaną cebulę z czosnkiem i podsmażam minutę. Dodaję warzywa (zima mrożone lub bulion, jesienią świeże) i podsmażam kolejną minutę. Jeśli chcę zachować soczysty zielony kolor, eliminuję marchew. Jeśli chcę by różyczki romanesco lśniły piękną zielenią, gotuję z marchwią, co powoduje lekko rudy odcień. Zalewam wodą. Gotuję 10 minut.
Do garnka wkładam umyty romanesco w całości i gałkę muszkatołową, sporadycznie szczyptę soli. Gotuję kolejne 10 minut. Odcinam widelcem kilka różyczek do dekoracji (albo, żeby coś chrupało w zupce). Miksuję na gładką masę i gotuję jeszcze 2-5 minut. Im bardziej rozgotowane sa zielone warzywa, tym bardziej mogą stracić kolor, więc naprawdę szybkie gotowanie jest tu mile widziane :) Podaję najczęściej z grzankami z żytniej bagietki, smacznego :)