Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
oryginalny i szybki sposób na zieloną, zdrową i pyszną zupę krem :) smakuje wybornie samo lub z grzankami
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 113
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 298
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1222
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2200
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25574
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 113
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 298
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1222
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2200
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25574
Składniki
Na dnie dużego garnka rozgrzewam olej. Wrzucam posiekaną cebulę z czosnkiem i podsmażam minutę. Dodaję warzywa (zima mrożone lub bulion, jesienią świeże) i podsmażam kolejną minutę. Jeśli chcę zachować soczysty zielony kolor, eliminuję marchew. Jeśli chcę by różyczki romanesco lśniły piękną zielenią, gotuję z marchwią, co powoduje lekko rudy odcień. Zalewam wodą. Gotuję 10 minut.
Do garnka wkładam umyty romanesco w całości i gałkę muszkatołową, sporadycznie szczyptę soli. Gotuję kolejne 10 minut. Odcinam widelcem kilka różyczek do dekoracji (albo, żeby coś chrupało w zupce). Miksuję na gładką masę i gotuję jeszcze 2-5 minut. Im bardziej rozgotowane sa zielone warzywa, tym bardziej mogą stracić kolor, więc naprawdę szybkie gotowanie jest tu mile widziane :) Podaję najczęściej z grzankami z żytniej bagietki, smacznego :)