Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z cukinii i ziemniaków to nic innego, jak pyszna, kremowa zupa. To jest idealne danie na lato, gdy w ogrodach i na straganach króluje Pani Cukinia. Prawie wszyscy robią z niej niby-leczo, a przecież to jest tak uniwersalne warzywo, że pomysłom na jego przygotowanie nie ma końca. Dziś więc przedstawiam coś nowego, czyli prostą zupę krem z cukinii z ziemniakami i marchewką. Można ją jeść na gorąco i po lekkim przestudzeniu, obie wersje są pyszne.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 199
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 69
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3103
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 199
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 69
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3103
Składniki
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i podsmażaj na niej cebulę przez 3-4 minuty (na biało).
Umyte i obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do cebuli, a następnie podsmażaj na średnim ogniu przez kolejnych 5 minut. Zamieszaj od czasu do czasu.
W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki, włóż je do sporego garnka, w którym będziesz przygotowywać całą zupę. Zalej ziemniaki wrzącą wodą w takiej ilości, aby były lekko zanurzone (około szklanki). Przykryj garnek i gotuj kartofelki przez 10-12 minut.
Cukinie umyj i obierz ze skórki, ale jeśli skórka jest cienka, ładna i nieuszkodzona, to nie trzeba obierać. Pokrój je w ćwierćplasterki o grubości około 1 cm. Dodaj do warzyw na patelni i podsmażaj wszystko przez kolejnych 10 minut.
Zawartość patelni przełóż do garnka z ziemniakami. Dodaj jeszcze 750 ml wrzącej wody lub lekkiego bulionu, przykryj i gotuj przez 15-20 minut, czyli do całkowitej miękkości składników.
Pod koniec gotowania do garnka dorzuć posiekaną zieleninę -
u mnie to tradycyjnie jest podagrycznik, ale dodałam też nieco żółtlicy i lebiody, czyli komosy białej -
a następnie wędzoną paprykę oraz zmiażdżony czosnek.
Zmiksuj krem z cukinii i ziemniaków na gładko i na koniec przypraw pieprzem, solą i ewentualnie odrobinką słodyczy – szczyptą cukru lub ksylitolu. Zupa nie ma być słodka, a ten dodatek służy tylko do zaokrąglenia smaku potrawy. Jeśli czujesz niechęć do cukru, możesz go całkowicie pominąć.
Moją zupę najpierw podałam z podpłomykami i masłem czosnkowo-ziołowym. Innym razem, po lekkim przestudzeniu, towarzyszyły jej zrumienione kromki chleba tostowego.
W obu wersjach krem z cukinii i ziemniaków wypadł pysznie, więc bardzo polecam!