Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadszedł czas na dynie - duże, jędrne, soczyste, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dynie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a ponadto są niskokaloryczne. Zupa z dyni z dodatkiem imbiru rewelacyjnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 141
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 16
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 126
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 141
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 16
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 126
Składniki
Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środki, układamy na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez ok 30 minut. Dzięki temu skóra dyni zmięknie i łatwiej się ją będzie ściągać.
Obraną ze skóry dynię kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na maśle, wrzucamy do dużego rondla i zalewamy aż do przykrycia rosołem. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę i kroimy je na drobną kostkę, a następnie lekko szklimy je na maśle.
zdj
Do rondla z dynią dorzucamy cebulę z czosnkiem, chwilkę podgotowujemy, a następnie całość dokładnie i długo mielimy w blenderze na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy trochę rosołu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy również szczyptę gałki muszkatołowej i imbiru.
Zupę podajemy z grzankami (chlebem podsmażonym na maśle), łyżką śmietanki i pestkami dyni.
zdj