Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z dyni

Krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3895

Dodano:

Odsłon: 25063

Nadszedł czas na dynie - duże, jędrne, soczyste, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dynie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a ponadto są niskokaloryczne. Zupa z dyni z dodatkiem imbiru rewelacyjnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.

Składniki

  • ok 3,5 kg dynia 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku rosół
  • imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • śmietana 18% pestki z dyni
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środki, układamy na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez ok 30 minut. Dzięki temu skóra dyni zmięknie i łatwiej się ją będzie ściągać.

  2. Obraną ze skóry dynię kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na maśle, wrzucamy do dużego rondla i zalewamy aż do przykrycia rosołem. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę i kroimy je na drobną kostkę, a następnie lekko szklimy je na maśle.

  3. zdj

  4. Do rondla z dynią dorzucamy cebulę z czosnkiem, chwilkę podgotowujemy, a następnie całość dokładnie i długo mielimy w blenderze na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy trochę rosołu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy również szczyptę gałki muszkatołowej i imbiru.

  5. Zupę podajemy z grzankami (chlebem podsmażonym na maśle), łyżką śmietanki i pestkami dyni.

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada 2017 Wyobrazam sobie, jaka jest smaczna. Uwielbiam zupy z dyni :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eladiesel 29 września 2015 była przepyszna. posypałam prażonym słonecznikiem, bo akurat miałam a nie chciało mi się łuskać pestek z dyni.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń