Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadszedł czas na dynie - duże, jędrne, soczyste, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dynie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a ponadto są niskokaloryczne. Zupa z dyni z dodatkiem imbiru rewelacyjnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 42
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 39
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 104
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 42
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 39
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 104
Składniki
Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środki, układamy na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez ok 30 minut. Dzięki temu skóra dyni zmięknie i łatwiej się ją będzie ściągać.
Obraną ze skóry dynię kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na maśle, wrzucamy do dużego rondla i zalewamy aż do przykrycia rosołem. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę i kroimy je na drobną kostkę, a następnie lekko szklimy je na maśle.
zdj
Do rondla z dynią dorzucamy cebulę z czosnkiem, chwilkę podgotowujemy, a następnie całość dokładnie i długo mielimy w blenderze na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy trochę rosołu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy również szczyptę gałki muszkatołowej i imbiru.
Zupę podajemy z grzankami (chlebem podsmażonym na maśle), łyżką śmietanki i pestkami dyni.
zdj