Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to cudowny miesiąc pysznych nowalijek, a tym samym pole do kulinarnych popisów.. Dzisiaj zapraszam na zderzenie delikatnych szparagów z wyrazistym serem pleśniowym. Na pyszny i gładki krem, doprawiony gałką muszkatołową i podany niebanalnie: z prażonymi płatkami migdałów. Spróbujecie - pokochacie :-).
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Szparagi opłukać, odciąć twardą końcówkę i główki - te odłożyć. Resztę łodygi pokroić na kawałki średniej wielkości.
Ziemniaka obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z uprzednio roztopionym masłem; dodać oliwę. Przesmażać razem chwilę, dorzucić ziemniaka i smażyć jeszcze do 5 minut.
Dorzucić łodygi szparagów, wymieszać i całość smażyć jeszcze 3 - 5 minut, zalać gorącym bulionem, posolić, dodać pieprz, sól i gałkę muszkatołową do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować około kwadransa. Po tym czasie wrzucić główki szparagów i pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia. Pokroić krążek sera Camembert na kawałki, wrzucić do garnka, dodać śmietankę i całość zmiksować na gładką masę.
Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki migdałów, wystudzić. Zupę serwować z płatkami migdałowymi, cząstkami sera Brie i szczyptą wędzonej papryki. Warto sobie odłożyć kilka surowych końcówek szparagów do dekoracji.