Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maj to cudowny miesiąc pysznych nowalijek, a tym samym pole do kulinarnych popisów.. Dzisiaj zapraszam na zderzenie delikatnych szparagów z wyrazistym serem pleśniowym. Na pyszny i gładki krem, doprawiony gałką muszkatołową i podany niebanalnie: z prażonymi płatkami migdałów. Spróbujecie - pokochacie :-).
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 19
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3463
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 106
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 19
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3463
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 106
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Składniki
Szparagi opłukać, odciąć twardą końcówkę i główki - te odłożyć. Resztę łodygi pokroić na kawałki średniej wielkości.
Ziemniaka obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z uprzednio roztopionym masłem; dodać oliwę. Przesmażać razem chwilę, dorzucić ziemniaka i smażyć jeszcze do 5 minut.
Dorzucić łodygi szparagów, wymieszać i całość smażyć jeszcze 3 - 5 minut, zalać gorącym bulionem, posolić, dodać pieprz, sól i gałkę muszkatołową do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować około kwadransa. Po tym czasie wrzucić główki szparagów i pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia. Pokroić krążek sera Camembert na kawałki, wrzucić do garnka, dodać śmietankę i całość zmiksować na gładką masę.
Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki migdałów, wystudzić. Zupę serwować z płatkami migdałowymi, cząstkami sera Brie i szczyptą wędzonej papryki. Warto sobie odłożyć kilka surowych końcówek szparagów do dekoracji.