Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowe połączenie smaków. Polska zupa ziemniaczana z oryginalnym dodatkiem. Przepis pochodzi z 489. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1443
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1443
Składniki
W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojone w plastry marchewkę i pora. Wymieszać. Po chwili zalać rosołem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić kuminem i pieprzem. Pod przykryciem gotować do miękkości.
Dorzucić upieczony czosnek, wyciskając go z łupin wprost do garnka (wcześniej należy ściąć nieco górę główki, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i na kilkadziesiąt minut wstawić do rozgrzanego piekarnika). Zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową i solą.
Kaszankę pokroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w drobno zmielonej bułce tartej wymieszanej z sezamem i doprawionej mielonym imbirem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Krem nałożyć na talerz. Skropić oliwą truflową. Udekorować oregano. Podawać z kaszanką.