Do góry

Zupy Przepis na:

krem z żółtych pomidorów z kolendrowym pesto

krem z żółtych pomidorów z kolendrowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 555

Dodano:

Odsłon: 114

najlepsza pomidorowa to ta zrobiona ze świeżych pomidorów

Składniki

  • żółte pomidory - 2 kg
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 4 ząbki
  • białe wytrawne wino - 200 ml
  • bulion warzywny - 250 ml
  • sól, pieprz
  • kurkuma (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
  • oliwa do smażenia
  • SKŁADNIKI PESTO:
  • kolendra - 1 pęczek
  • nasiona słonecznika - 2-3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa extra virgin - pół szklanki
  • tarty parmezan - 1 łyżka
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
krem z żółtych pomidorów z kolendrowym pesto

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i wsypać kurkumę. Smażyć razem kilka minut, wlać białe wino, dusić do odparowania. Dodać pomidory i bulion, gotować 15-20 minut.

  3. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Do blendera wrzucić kolendrę, uprażony słonecznik, czosnek, wlać oliwę, zblendować. Dodać tarty parmezan, wymieszać, doprawić solą.

  4. Ugotowaną zupę zblendować (można też przetrzeć przez sitko), dosolić do smaku, popieprzyć.
    Zupę podawać z kleksem pesto kolendrowego i grzanką z bagietki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 lipca Prezentuje się apetycznie a bazyliowe pesto z tą zupę musi smakować obłędnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń