Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z kapusty, która pozostala po rybnych golabkach wyczarowalam kremowa zupe. Z czerwonym winem i serowym kluseczkiem tzw. quenelle smakuje wysmienicie. Cos dla milosników slodko-kwasnych potraw.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1386
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13118
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5344
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1386
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13118
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5344
Składniki
Cebule i biala czesc pora obieramy i siekamy lub kroimy w plastry. Kapuste kroimy w paski, ziele angielskie kruszymy w mozdzierzu. W duzym garnku szklimy w 2 lyzkach oleju cebule i pora, nastepnie dodajemy poszatkowana kapuste, gozdziki, cynamon i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na malym ogniu 3-4 min. Dolewamy wino, ocet i dodajemy cukier. Gotujemy na duzym ogniu nastepne 3-4 min. Dodajemy 1/4 l wody i dusimy na malym ogniu ok. 30 min.
Po ugotowaniu odlewamy szklanke wywaru, reszte blendujemy, jesli jest za gesta, dodajemy troche wywaru. Przecedzamy i ponownie wlewamy do garnka. Serki rozgniatamy w misce, dodajemy reszte oliwy, mieszamy i formujemy za pomoca 2 lyzek kluseczki. Do zupy dodajemy smietane i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy sola. Podajemy z serowym kluseczkiem, mielonym czerwonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.