Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7103
Dodano: 25.05.2014
Odsłon: 1880
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Cebule i biala czesc pora obieramy i siekamy lub kroimy w plastry.
Kapuste kroimy w paski, ziele angielskie kruszymy w mozdzierzu.
W duzym garnku szklimy w 2 lyzkach oleju cebule i pora, nastepnie dodajemy poszatkowana kapuste, gozdziki, cynamon i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem na malym ogniu 3-4 min.
Dolewamy wino, ocet i dodajemy cukier.
Gotujemy na duzym ogniu nastepne 3-4 min.
Dodajemy 1/4 l wody i dusimy na malym ogniu ok. 30 min.
Po ugotowaniu odlewamy szklanke wywaru, reszte blendujemy, jesli jest za gesta, dodajemy troche wywaru. Przecedzamy i ponownie wlewamy do garnka.
Serki rozgniatamy w misce, dodajemy reszte oliwy, mieszamy i formujemy za pomoca 2 lyzek kluseczki.
Do zupy dodajemy smietane i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy sola.
Podajemy z serowym kluseczkiem, mielonym czerwonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Futka 28 maja 2014Zgłoś do usunięcia
wspaniała zupa - koniecznie muszę wypróbować :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 26 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Intrygująca zupa.2 Kto głosował? | Odpowiedz

patros 25 maja 2014Zgłoś do usunięcia
fantastyczna zupa.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 25 maja 2014Zgłoś do usunięcia
mnie już smakuje i ta cudnie brzmiąca nazwa kluseczki lub kluseczka ;-), mniam :)))2 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 25 maja 2014Zgłoś do usunięcia
nie jadłam takiej zupy, czas to zmienić, bo zapowiada się smakowicie :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz