Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa zupa z dyni jest aksamitnie gładka, choć nie zawiera całego mnóstwa śmietany. Stanowi ona raczej delikatny dodatek, dzięki czemu smak warzyw jest mocno wyczuwalny. Przede wszystkim dominuje tu słodycz dyni karmelizowanej na maśle. Całość jest prosta w przygotowaniu, choć wymaga sporego nakładu pracy w postaci krojenia i siekania. Z pewnością jednak warto.
Składniki
Z dyni zdejmij skórę i wyjmij rdzeń z pestkami. Miąższ posiekaj na średniej wielkości kostkę.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki.
Cebulę obierz i drobno posiekaj razem z czosnkiem.
W dużym garnku rozgrzej masło z olejem. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaj dynię i marchewkę.
Smaż warzywa przez 10-15 minut, często mieszając.
Kiedy dynia zacznie się przyrumieniać, wlej bulion. Dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.
Garnek przykryj pokrywką i gotuj całość do miękkości warzyw, przez ok. 20 minut. Zdejmij zupę z ognia.
Usuń gałązki tymianku.
Używając blendera ręcznego zmiksuj całość na gładką konsystencję.
Postaw zupę z powrotem na ogniu na kilka minut. W międzyczasie zabiel ją śmietanką i natychmiast zgaś płomień.
Kremową zupę z dyni podawaj na ciepło, udekorowaną koperkiem.