Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna, kremowa zupa z kurkami, to idealny wybór na jesienną zupę. Kto zdążył w tym roku zebrać kurki, ten niech cieszy się tym przepysznym daniem. Bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a jakże pełna aromatu. Kurki pozostawiamy w całości, niech pięknie dekorują danie i przypominają o naszych grzybowych zbiorach.
Garnek, nóż, deska do krojenia, chochla
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Dokładnie umyj pod bieżącą wodą kurki lub oczyść je na sucho za pomocą szczoteczki.
W większym garnku rozgrzej masło i smaż je na średnim ogniu przez 5-10 minut. Po tym czasie pokrój cebulę oraz por w kostkę i smaż ok. 5 minut do zeszklenia się cebulki. Dodaj przeciągnięty przez praskę czosnek.
Przygotowane wcześniej kurki i smaż przez ok. 10 minut, po czym dodaj bulionu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Liść laurowy oraz ziele angielskie - 3 sztuki dodaj do zupy. Gotuj do momentu, aż ziemniaki zmiękną, a najlepiej, aby były nieco rozgotowane, wtedy konsystencja będzie bardziej kremowa.
Gdy zupa będzie już gotowa, użyj blendera. Dopraw przyprawami, m.in. tymiankiem.
Wlej do zupy śmietanę i wymieszaj. Podgrzej zupę na małym ogniu i gotuj, smakując jednocześnie, aby w razie konieczności doprawić.
Przelej zupę na talerz i w centralnej części dodaj śmietanę oraz pietruszkę.