Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z pieczonej dyni i papryki

Kremowa zupa z pieczonej dyni i papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 809 Ocena: 15694

Dodano:

Odsłon: 1661

Królowa dynia, symbol jesiennej obfitości. Dynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Zupa z dyni w połączeniu z papryką jest wyśmienita.

Składniki

  • pieczona dynia Hokkaido 500 g
  • pieczona papryka 200 g
  • 1 -2 cebule czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • szczypta imbiru
  • pieprz cytrynowy, pieprz czarny
  • curry, sól do smaku
  • bulion ok. 1 litr
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kremowa zupa z pieczonej dyni i papryki

Przygotowanie

  1. Porcja dla 3-5 osób.
    Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około 30 minut.
    Po upieczeniu gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi.
    Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
    Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju, wsypujemy ostrą paprykę, imbir, mieszamy.
    Wrzucamy cebulę z czosnkiem lekko podsmażamy.
    Do garnka przekładamy kawałki dyni, papryki, cebulę z czosnkiem, zalewamy początkowo 600 ml bulionu i gotujemy.
    Od momentu zagotowania , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieprz cytrynowy, curry.
    Po ugotowaniu blendujemy, uzupełniamy ciepłym bulionem i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
    Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
    Możemy udekorować listkami rozmarynu lub tymianku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 04 października Uzywam tylko dyni hokkaido, tak, jest wspaniala pod kazdym wzgledem.
Twoja zupa ma ciekawe skladniki, zawsze robie zupe z dyni z owocami, ale musze spróbowac kiedys z warzywami. Z papryka to ciekawe polaczenie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń