Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa dynia, symbol jesiennej obfitości. Dynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Zupa z dyni w połączeniu z papryką jest wyśmienita.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Składniki
Porcja dla 3-5 osób. Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około 30 minut. Po upieczeniu gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju, wsypujemy ostrą paprykę, imbir, mieszamy. Wrzucamy cebulę z czosnkiem lekko podsmażamy. Do garnka przekładamy kawałki dyni, papryki, cebulę z czosnkiem, zalewamy początkowo 600 ml bulionu i gotujemy. Od momentu zagotowania , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieprz cytrynowy, curry. Po ugotowaniu blendujemy, uzupełniamy ciepłym bulionem i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Możemy udekorować listkami rozmarynu lub tymianku.