Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie moi drodzy!!! Dzisiaj u mnie w kuchni klasyka – na obiad gotuję krupnik z kaszą jaglaną. Coś pysznego i zdrowego.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 15942
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1039
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4342
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 968
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4161
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 15942
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1039
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4342
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 968
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1183
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4161
Składniki
Do garnka z zimną wodą wkładam umyte mięso, stawiam na gaz i zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień, zbieram szumy, dodaję listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko powolutku gotuję około godziny.
Cebulę opalam na gazie lub na suchej patelni.
Obrane ziemniaki kroję w drobną kosteczkę. Ugotowane, miękkie mięso wyławiam razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wrzucam natomiast włoszczyznę, opaloną cebulę – 2 marchewki starłam na tarce i dodam je później. Dodaję też 1 łyżeczkę masła, solę i wsypuję kaszę. Gotuję około 25 minut i od czasu do czasu mieszam, aby kasza nie przywarła do dna.
Mięso obieram z kostek i drobniutko kroję. Włoszczyznę wyjmuję z zupy, a dodaję ziemniaki, starte marchewki i mięso. Gotuję aż wszystko będzie mięciutkie. Wyłączam ogień, dodaję jeszcze 1 łyżeczkę masła. Ewentualnie można zabielić zupę śmietaną, ale ja tego nie robię. Na koniec posypuję krupnik natką pietruszki i gotowe! Smacznego!!!