Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik

Krupnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19810

Dodano:

Odsłon: 7058

Witajcie moi drodzy!!! Dzisiaj u mnie w kuchni klasyka – na obiad gotuję krupnik z kaszą jaglaną. Coś pysznego i zdrowego.

Składniki

  • Mięso – ja mam kawałek żeberek
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por)
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka soli
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka z zimną wodą wkładam umyte mięso, stawiam na gaz i zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień, zbieram szumy, dodaję listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko powolutku gotuję około godziny.

  2. Cebulę opalam na gazie lub na suchej patelni.

  3. Obrane ziemniaki kroję w drobną kosteczkę. Ugotowane, miękkie mięso wyławiam razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wrzucam natomiast włoszczyznę, opaloną cebulę – 2 marchewki starłam na tarce i dodam je później. Dodaję też 1 łyżeczkę masła, solę i wsypuję kaszę. Gotuję około 25 minut i od czasu do czasu mieszam, aby kasza nie przywarła do dna.

  4. Mięso obieram z kostek i drobniutko kroję. Włoszczyznę wyjmuję z zupy, a dodaję ziemniaki, starte marchewki i mięso. Gotuję aż wszystko będzie mięciutkie. Wyłączam ogień, dodaję jeszcze 1 łyżeczkę masła. Ewentualnie można zabielić zupę śmietaną, ale ja tego nie robię.

    Na koniec posypuję krupnik natką pietruszki i gotowe! Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń