Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik jaglany

Krupnik jaglany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47697

Dodano:

Odsłon: 3882

Troszkę inna wersja znanego i popularnego krupniku.

Składniki

  • 500 g wołowiny (najlepiej z kością)
  • 2 udka z kurczaka
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 duże ziemniaki
  • włoszczyzna
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • łyżka masła
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • kilka suszonych grzybów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby moczymy w zimnej wodzie ok. 2-3 godziny. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą (250 ml), dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Wołowinę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszany płomień i gotujemy 30 min. Następnie dodajemy udka, grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), obraną cebulę, włoszczyznę, gotujemy 40 min. Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru, gotujemy 15 min. Mięso kroimy na kawałki, grzyby w paski, marchew w talarki, dodajemy razem z kaszą do wywaru, gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy do zupy, podgrzewamy. Zupę podajemy ciepłą z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 07 września 2015 b. apetyczny i koniecznie ze smietana ,hahaha

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 06 września 2015 O kurcze! Jak ja dawno nie jadłam krupniku!
To jutro na obiad robię ten z Twojego przepisu! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 06 września 2015 Taki krupnik pyszny, zdrowy i mega rozgrzewający:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 września 2015 Robiłam tak samo, tyle że bez śmietany, jest przesmaczny :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń