Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę inna wersja znanego i popularnego krupniku.
Składniki
Grzyby moczymy w zimnej wodzie ok. 2-3 godziny. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą (250 ml), dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Wołowinę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszany płomień i gotujemy 30 min. Następnie dodajemy udka, grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), obraną cebulę, włoszczyznę, gotujemy 40 min. Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru, gotujemy 15 min. Mięso kroimy na kawałki, grzyby w paski, marchew w talarki, dodajemy razem z kaszą do wywaru, gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy do zupy, podgrzewamy. Zupę podajemy ciepłą z posiekaną natką pietruszki.