Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik to jedna z bardziej tradycyjnych polskich zup. Składa się z kaszy jęczmiennej i włoszczyzny, gotowanej na mięsno-warzywnym bulionie. Nieodparty urok krupniku wynika z jego kleistej, gęstej konsystencji, którą zawdzięcza wolno gotującej się kaszy. Dzięki temu zupa jest bardzo aromatyczna i pożywna. Magda Gessler odkrywa sekret idealnego krupniku – bardzo ważne jest, aby zupa była bogata, więc nie należy oszczędzać na jej składnikach. Garnek musi być wypełniony mięsem i warzywami przynajmniej w połowie (lub lepiej – w dwóch trzecich!) pojemności.
Pyszny i szybki obiad.Zapraszam równiez na mój YouTube kanal Slodki Smak Pasj...
Odsłon: 3755
Krupnik jest jedną z nielicznych tradycyjnych zup gotowanych w polskich domac...
Odsłon: 1913
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 39
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 618
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...
Odsłon: 11
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 189
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 108
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 39
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 618
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...
Odsłon: 11
Smaczna, szybka, prosta w wykonaniu sałatka z uszkami tortellini. Nadaje się...
Odsłon: 189
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 108
Składniki
Umyj żeberka i skrzydełka, włóż mięso do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny. W tym czasie obierz marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler, pokrój w kostkę. Podczas gotowania mięsa może pojawiać się piana, pamiętaj, aby sukcesywnie ją zbierać.
Po około godzinie, gdy mięso będzie miękkie, włóż warzywa, wsyp kaszę i gotuj około 30 minut. W międzyczasie obierz cebulkę, drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu i dodaj do wywaru. Po tym czasie wyjmij mięso (powinno być już naprawdę miękkie), obierz z kości, porwij na mniejsze kawałki i z powrotem włóż do zupy. Dopraw krupnik solą, pieprzem i majerankiem, a jeśli lubisz, to też zabiel śmietaną. Zupę serwuj gorącą, udekorowaną świeżą zieleniną w towarzystwie wiejskiego chleba.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa krem z kalarepki
Zupy
Fasolka po bretońsku
Zupy
zupa krem pomidorowa z bazylia
Zupy
Zupa ogórkowa z podsmażanymi ogórkami na swojskim smalcu ze skwarkami
Zupa krem z kalarepki
Oto moja propozycja na zagospodarowanie wydrążonych środków kalarepek. Nie...
Odsłon: 89
Fasolka po bretońsku
Najprostsza zupa fasolowa czyli fasolka po bretońsku, ile gospodyń tyle zup f...
Odsłon: 280