Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik to jedna z bardziej tradycyjnych polskich zup. Składa się z kaszy jęczmiennej i włoszczyzny, gotowanej na mięsno-warzywnym bulionie. Nieodparty urok krupniku wynika z jego kleistej, gęstej konsystencji, którą zawdzięcza wolno gotującej się kaszy. Dzięki temu zupa jest bardzo aromatyczna i pożywna. Magda Gessler odkrywa sekret idealnego krupniku – bardzo ważne jest, aby zupa była bogata, więc nie należy oszczędzać na jej składnikach. Garnek musi być wypełniony mięsem i warzywami przynajmniej w połowie (lub lepiej – w dwóch trzecich!) pojemności.
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 3137
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 25
Przepis dnia
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 7291
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 3137
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 25
Przepis dnia
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 7291
Składniki
Umyj żeberka i skrzydełka, włóż mięso do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny. W tym czasie obierz marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler, pokrój w kostkę. Podczas gotowania mięsa może pojawiać się piana, pamiętaj, aby sukcesywnie ją zbierać.
Po około godzinie, gdy mięso będzie miękkie, włóż warzywa, wsyp kaszę i gotuj około 30 minut. W międzyczasie obierz cebulkę, drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu i dodaj do wywaru. Po tym czasie wyjmij mięso (powinno być już naprawdę miękkie), obierz z kości, porwij na mniejsze kawałki i z powrotem włóż do zupy. Dopraw krupnik solą, pieprzem i majerankiem, a jeśli lubisz, to też zabiel śmietaną. Zupę serwuj gorącą, udekorowaną świeżą zieleniną w towarzystwie wiejskiego chleba.